Mobiliteitsproblemen door voetklachten

De meeste voetproblemen ontstaan door overbelasting. Mensen met voetproblemen lopen meer risico om te vallen, mobiliteitsproblemen te krijgen en fysiek minder te functioneren. Dit wordt veel ervaren als verminderde gezondheid.

Meer mobiliteit door de juiste behandeling

Een voetprobleem bij een persoon met een soepele en corrigeerbare voet en/of die ook al een mobiliteitsbeperking heeft door artrose, reumatoïde artritis, een ernstige hart- en vaatziekte of longziekte, kunnen bij de juiste behandeling meer mobiliteit winnen!

Schoenadvies

Een gedegen advies over de aanschaf van goede schoenen ten aanzien van het voettype, steunzolen of ander persoonlijk hulpmiddel dragen bij aan een verbeterde gezondheid. Een schoen moet verschillende eigenschappen hebben. Een goede omsluiting, ondersteuning, stabiliteit, schokabsorptie, pasvorm en materiaal. Kies ook altijd de schoen naar de activiteit! Bijvoorbeeld een handbalschoen of tennisschoen is niet ontwikkeld om een lang stuk op te wandelen, maar voor korte zijstappen, draaiing of remmen. Verkeerde schoenkeuze verhoogt de kans op een blessure/voetprobleem.

Voorlichting over voetproblematiek

Uitleg, informatie over bijvoorbeeld de achtervoet- en/of voorvoetproblematiek, onderliggende oorzaken als voettype, schoeisel en degeneratieve veranderingen, helpen het voetprobleem beter begrijpen. Waardoor adviezen beter opgevolgd kunnen worden. Er wordt weleens gedacht dat voetklachten een onvermijdelijk gevolg is van ouder worden. Voorlichting is nodig om dit te ontzenuwen.

Alledaagse voetproblemen

Operatieve en niet-operatieve behandelingen

Veel voetklachten ontstaan door een mechanische overbelasting bij een afwijkende voetstand en/of niet voldoende passend schoeisel. Daarom is de behandeling bij dagelijkse voetproblemen bij voorkeur niet-operatief. Pas bij falen van het scala aan niet-operatieve behandelingen volgt mogelijk een operatieve behandeling.

Orthopedisch schoentechnicus

Zijn de voetproblemen een gevolg van een meer structurele en niet-corrigeerbare afwijking, dan ligt verwijzing naar een orthopedisch schoentechnicus voor de hand.

Podotherapeutische zolen

Bij soepele, corrigeerbare voeten kan met podotherapeutische zolen bijvoorbeeld de drukverdeling veranderd worden of de voetstand gecorrigeerd. Op maat geconstrueerde orthesen kunnen de druk plaatselijk verminderen en de huid beschermen.

Medisch pedicure

Andere door overbelasting veroorzaakte huidafwijkingen (zijn ook alledaagse voetproblemen) verdienen een instrumentele behandeling, eventueel door een (medisch) pedicure.

Vind een praktijk

Het aanpakken van voetproblemen in de vorm van leefstijladvies, gedoseerd bewegen en oefenen, rust, zooltherapie, schoenadvies en voetverzorging draagt bij aan een goede (voet) gezondheid. Heeft u last van voetproblemen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bianca Moll. Zij is (register) podoloog en MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van G.F. Werner

    “Ik kom al jaren bij Podozorg Amsterdam voor mijn zooltjes en ben altijd erg goed geholpen.”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last