Gebruiksaanwijzing van podotherapeutische steunzolen

Functionele steunzolen zijn gemaakt om uw voet en/of voet gerelateerde klachten te verhelpen. Het zijn steunzolen die speciaal naar de eisen van uw voeten gemaakt zijn.

Om ten volle voordeel te hebben van uw steunzolen is het verstandig de raadgevingen van uw voetkundig specialist op te volgen. Uw behandelend voetkundig specialist hoort de eventuele moeilijkheden die zich zouden kunnen voordoen met het behandelingsprogramma met ­u­­ door te spreken zodat u precies weet wat u wel en wat u niet kunt verwachten van uw steunzolen. Als u vragen hebt, stel die dan tijdens het volgende consult wanneer u uw steunzolen gaat passen.

Belangrijke punten

Hieronder volgt een lijst van belangrijke punten.

  • Functionele steunzolen worden individueel voorgeschreven. Het maken van steunzolen is complex en gaat gepaard met het toepassen van verschillende technieken. Dus ga ze straks ‘bewust passen’ zodat u kunt aangeven of ze voor uw gevoel anders hadden moeten zijn. Bij sommige toepassingen van steunzolen is het nodig dat ze in de loop der tijd aangepast worden, aan de hand van het klachtenpatroon. Aanpassingen worden dus meestal niet binnen de eerste 12 weken verricht. Wanneer een aanpassing nodig is zal uw voetkundig specialist die meestal doorvoeren bij een eventuele nacontrole. Uw steunzolen zijn speciaal voor u ontworpen en kunnen niet door anderen worden gedragen.
  • Als u voor het eerst op uw steunzolen staat kan het zijn dat het niet meteen helemaal comfortabel aanvoelt. Het gebruikte materiaal is grotendeels hard om de gewrichtjes in uw voet relatief weer in de juiste positie ten opzichte van elkaar te krijgen. Uw voet is daar (nog) niet aan gewend. U kunt in het begin nog wat last hebben van druk onder de holte van de voet. Ook de rand achter de bal van de voet voelt u in het begin goed. Verder kunt u druk voelen onder de hiel.
  • Wen geleidelijk aan uw steunzolen zodat uw voeten en benen de tijd hebben aan deze nieuwe mechanische stand te wennen. Gedurende de gewenningsperiode kunt u milde spierpijn voelen langs de buitenkant en achterkant van uw benen. Dat is vrij normaal en verdwijnt binnen korte tijd. Uw voetkundig specialist kan eenvoudige oefeningen voorschrijven om u hierbij te helpen.
  • Tenzij anders voorgeschreven door uw voetkundig specialist is een verstandig gewenningsschema als volgt: 1 uur op de eerste dag, 2 uur op de tweede, 3 uur op de derde. Zodra u er probleemloos 4 uur op kunt lopen, bent u waarschijnlijk ook in staat er de hele dag op te lopen.
  • Wanneer u andere dan hierboven beschreven ervaringen opdoet met uw steunzolen, draag ze dan niet langer dan de dag ervoor en ga ze pas langer gebruiken zodra de spierpijn weer afzwakt. Wanneer u moeite hebt er op te lopen langer dan drie uur en u bent al drie weken bezig, neem dan contact op.
  • Wanneer u ook onder fysiotherapeutische behandeling staat of een oefeningsprogramma volgt van de fysiotherapeut kunt u gewoon doorgaan met de dagelijkse oefeningen en maken de steunzolen deel uit van het totale behandelplan.
  • Probeer in samenspraak met uw voetkundig specialist een schoen te vinden die op de goede leest gemaakt is, zodat u uw functionele steunzolen probleemloos in uw schoenen kunt gebruiken.
  • Functionele steunzolen moeten toch af en toe weer worden nagekeken. Het kan zijn dat er weer een nieuw bekledingsdek nodig is, of dat bepaalde onderdelen wat afgeplat zijn. U kunt tegen relatief geringe kosten dit soort ‘opknapbeurten’ laten verrichten.
  • Sommige voettypes reageren met de stand van de voet op de steunzolen en moeten op termijn aangepast worden.
  • Ten gevolge van de grote krachten die inwerken op de steunzolen komt het wel eens voor dat er scheuren ontstaan in het microkurk of in de EVA, welke bij sommige voettypes bijna onvermijdelijk is op termijn. Uw voetkundig specialist kan in uw specifieke geval een schatting maken van de levensduur van de steunzolen.
  • Soms piepen en kraken de steunzolen in de schoenen! Strooi dan een beetje talkpoeder onder de steunzolen.

Toch nog pijn? Neem contact op

We hopen dat het bovenstaande de meeste vragen bij u weg heeft genomen en dat u probleemloos met het behandelings programma kunt beginnen.

Er kunnen altijd vragen opduiken als u al een tijdje met de steunzolen loopt. Schroom dan niet om even te bellen voor een afspraak.

Tot slot: bedenk dat u er misschien maanden of langer over gedaan hebt om de klachten te krijgen en dat steunzolen deze klachten niet van de ene op de andere dag kunnen verhelpen. Uw voeten worden met behulp van de steunzolen langzaam maar zeker op een meer natuurlijke manier gebruikt. Dat voelt anders en vraagt tijd om er aan te wennen.

Maak een afspraak

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Adrie

    “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

  • format_quote

    Ervaring van Ellen

    “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

  • format_quote

    Ervaring van Jacqueline

    “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling