Steunzolen van Podozorg Zaandam (Loopfit Fahner)

Gebruiksaanwijzing van podotherapeutische steunzolen

Functionele steunzolen zijn gemaakt om uw voet en/of voet gerelateerde klachten te verhelpen. Het zijn steunzolen die speciaal naar de eisen van uw voeten gemaakt zijn.

Om ten volle voordeel te hebben van uw steunzolen is het verstandig de raadgevingen van uw voetkundig specialist op te volgen. Uw behandelend voetkundig specialist hoort de eventuele moeilijkheden die zich zouden kunnen voordoen met het behandelingsprogramma met ­u­­ door te spreken zodat u precies weet wat u wel en wat u niet kunt verwachten van uw steunzolen. Als u vragen hebt, stel die dan tijdens het volgende consult wanneer u uw steunzolen gaat passen.

Hieronder volgt een lijst van belangrijke punten.

 • Functionele steunzolen worden individueel voorgeschreven. Het maken van steunzolen is complex en gaat gepaard met het toepassen van verschillende technieken. Dus ga ze straks ‘bewust passen’ zodat u kunt aangeven of ze voor uw gevoel anders hadden moeten zijn. Bij sommige toepassingen van steunzolen is het nodig dat ze in de loop der tijd aangepast worden, aan de hand van het klachtenpatroon. Aanpassingen worden dus meestal niet binnen de eerste 12 weken verricht. Wanneer een aanpassing nodig is zal uw voetkundig specialist die meestal doorvoeren bij een eventuele nacontrole. Uw steunzolen zijn speciaal voor u ontworpen en kunnen niet door anderen worden gedragen.
 • Als u voor het eerst op uw steunzolen staat kan het zijn dat het niet meteen helemaal comfortabel aanvoelt. Het gebruikte materiaal is grotendeels hard om de gewrichtjes in uw voet relatief weer in de juiste positie ten opzichte van elkaar te krijgen. Uw voet is daar (nog) niet aan gewend. U kunt in het begin nog wat last hebben van druk onder de holte van de voet. Ook de rand achter de bal van de voet voelt u in het begin goed. Verder kunt u druk voelen onder de hiel.
 • Wen geleidelijk aan uw steunzolen zodat uw voeten en benen de tijd hebben aan deze nieuwe mechanische stand te wennen. Gedurende de gewenningsperiode kunt u milde spierpijn voelen langs de buitenkant en achterkant van uw benen. Dat is vrij normaal en verdwijnt binnen korte tijd. Uw voetkundig specialist kan eenvoudige oefeningen voorschrijven om u hierbij te helpen.
 • Tenzij anders voorgeschreven door uw voetkundig specialist is een verstandig gewenningsschema als volgt: 1 uur op de eerste dag, 2 uur op de tweede, 3 uur op de derde. Zodra u er probleemloos 4 uur op kunt lopen, bent u waarschijnlijk ook in staat er de hele dag op te lopen.
 • Wanneer u andere dan hierboven beschreven ervaringen opdoet met uw steunzolen, draag ze dan niet langer dan de dag ervoor en ga ze pas langer gebruiken zodra de spierpijn weer afzwakt. Wanneer u moeite hebt er op te lopen langer dan drie uur en u bent al drie weken bezig, neem dan contact op.
 • Wanneer u ook onder fysiotherapeutische behandeling staat of een oefeningsprogramma volgt van de fysiotherapeut kunt u gewoon doorgaan met de dagelijkse oefeningen en maken de steunzolen deel uit van het totale behandelplan.
 • Probeer in samenspraak met uw voetkundig specialist een schoen te vinden die op de goede leest gemaakt is, zodat u uw functionele steunzolen probleemloos in uw schoenen kunt gebruiken.
 • Functionele steunzolen moeten toch af en toe weer worden nagekeken. Het kan zijn dat er weer een nieuw bekledingsdek nodig is, of dat bepaalde onderdelen wat afgeplat zijn. U kunt tegen relatief geringe kosten dit soort ‘opknapbeurten’ laten verrichten.
 • Sommige voettypes reageren met de stand van de voet op de steunzolen en moeten op termijn aangepast worden.
 • Ten gevolge van de grote krachten die inwerken op de steunzolen komt het wel eens voor dat er scheuren ontstaan in het microkurk of in de EVA, welke bij sommige voettypes bijna onvermijdelijk is op termijn. Uw voetkundig specialist kan in uw specifieke geval een schatting maken van de levensduur van de steunzolen.
 • Soms piepen en kraken de steunzolen in de schoenen! Strooi dan een beetje talkpoeder onder de steunzolen.

Toch nog pijn? Neem contact op

We hopen dat het bovenstaande de meeste vragen bij u weg heeft genomen en dat u probleemloos met het behandelings programma kunt beginnen.

Er kunnen altijd vragen opduiken als u al een tijdje met de steunzolen loopt. Schroom dan niet om even te bellen voor een afspraak.

Tot slot: bedenk dat u er misschien maanden of langer over gedaan hebt om de klachten te krijgen en dat steunzolen deze klachten niet van de ene op de andere dag kunnen verhelpen. Uw voeten worden met behulp van de steunzolen langzaam maar zeker op een meer natuurlijke manier gebruikt. Dat voelt anders en vraagt tijd om er aan te wennen.

Maak een afspraak

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.