Het gevoel alsof er iets onder uw voet zit!

Wellicht bent u hier beland omdat u, net als velen, kampt met klachten aan uw hielen of voorvoeten. Het begint meestal met een subtiel vermoeid gevoel en een branderigheid in de voorvoeten. Soms leidt dit tot opmerkingen als: 'het lijkt wel of er iets onder mijn voet zit'. Soms klaagt men over hun sokken; 'het voelt of mijn sok dubbel zit!' En voor sommigen volgt er wellicht een bezoek aan de dokter waarbij de diagnose 'hielspoor' wordt gesteld!

Na een zorgvuldig onderzoek, dat onder meer palpatie en echografie kan omvatten, wordt al snel duidelijk dat hielspoor geen rol speelt en dat er geen sprake is van dubbelzittende sokken. In plaats daarvan kan de oorzaak van uw ongemak worden toegeschreven aan een aandoening die bekend staat als 'vetkamerschade'.

Deze term roept misschien vragen op, maar dit artikel heeft als doel om u te voorzien van alle inzichten omtrent schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent schade aan de vetkussens onder de voet. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is schade aan de vetkussens onder de voet?

Bij vetkamerschade zakken de kopjes van de middenvoetsbeentjes door het vetkamersysteem en komen dicht(er) bij de grond komen te liggen, kort onder het huidoppervlak (zie onderstaande afbeelding).

De 4 stadia van schade aan het vetkussen onder de voet

Er zijn 4 stadia van vetkamerschade te onderscheiden:

  • Stadium 1: De dikte van de vetkamersysteem is afgenomen, tot 50%.
  • Stadium 2: Vetkamers raken lek en er is sprake van communicatie tussen de vetkamers.
  • Stadium 3: Vetkamers sterven af. Dit stadium heet vetkamernecrose.
  • Stadium 4: Vetkamers zijn zover kapot dat de botjes direct onder de huid komen te liggen.

Schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

Het vetkussen wordt het meest belast onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes (voorste pijl) en onder het hielbeen (achterste pijl). Bij schade aan het vetkussen zakken deze structuren (rechter afbeelding) waardoor klachten ontstaan.

Wat is de oorzaak van schade aan de vetkussens onder de voet?

Precieze oorzaak onbekend

De precieze oorzaak van vetkamerschade is nog grotendeels onbekend. Het is een proces waarbij o.a. biomechanische- en omgeving factoren een rol spelen. Veroudering en/ of overbelasting spelen hierbij een belangrijke rol. Ook mensen met overgewicht, een lopend of staan beroep, verkorte kuitspieren of een korte achillespees hebben eerder last van beschadigde vetkamers.

Chemotherapie, reuma en diabetes

Vetkamers kunnen ook beschadigd raken door aantasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld na chemotherapie. Vetkamerschade kan ook relatie hebben met systeemziektes als reumatoïde artritis en diabetes mellitus.

Lopen op schoenen

Opvallend is wel dat vetkamerschade niet voorkomt in landen waar men meestal op blote voeten loopt. Wij lopen daarentegen al jaren op schoenen met kunststof zolen. Vooral de jeugd loopt op sportschoenen met hele dikke verende zolen. Het lijkt of dit “verwennen” van de voet een negatieve invloed heeft. Het lichaam wordt niet meer geprikkeld om het vetkamersysteem te onderhouden.

Wat is vetkamerschade?

Het vetkamersysteem bestaat uit kleine kamertjes. Door het vetkamersysteem lopen bloedvaten en zenuwen.

Hoe herkent de specialist schade aan de vetkussens onder de voet?

De uiteindelijke diagnose van vetkamerschade wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Echografisch onderzoek kan meer inzicht geven. Hierbij kan de dikte en de kwaliteit van het capiton inzichtelijk gemaakt worden.

Hoe kan schade aan de vetkussens onder de voet worden behandeld?

Niet-operatieve behandeling

Het vetkamersysteem kan zich niet meer herstellen tot wat het was. Een conservatieve behandeling helpt bij de meeste patiënten. Niet-operatieve behandelingen van vetkamerschade zijn onder andere:

Oefeningen om klachten bij vetkamerschade te verminderen

Als de kwaliteit van het vetkamersysteem afneemt komen de botten dicht onder de huid te liggen en is de voet meer kwetsbaar geworden. Zo kunnen er klachten ontstaan van pezen, kapsels en zenuwen aan de onderzijde van de voet. In deze video laten wij u zien welke oefeningen u kunt doen om uw klachten te verminderen.

Lees meer over de oefeningen

Operatieve behandeling

Het herstellen van beschadigde vetkamers is niet mogelijk, maar wanneer de conservatieve behandelingen niet helpen en u veel klachten heeft, kan naar een operatieve oplossing worden gezocht.

Vind een praktijk

Heeft u vaak het gevoel alsof er iets onder uw voet zit? Misschien heeft u last van schade aan de vetkussens onder de voorvoet! Onze podologen en podotherapeuten helpen u graag om deze voetklacht te verhelpen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt:

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Larissa

    “Het consult was fijn, heel duidelijk en er wordt echt de tijd voor je genomen. Ik ben erg tevreden!”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu